Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere



Bedøvelse af kaniner

Vi gør alt for at passe godt på din kanin!

Kaninen bliver mere og mere populær som kæledyr i de danske familier. Derfor ser vi også mange flere kaniner i klinikken, og en del af dem får på et tidspunkt brug for at komme i bedøvelse - oftest i forbindelse med neutralisation

Det er en udbredt opfattelse, at kaniner og marsvin er særdeles vanskelige at have med at gøre, når de skal bedøves. Det er i et vist omfang også rigtigt. Disse dyr kræver særlig bedøvelse, meget varme og ekstra overvågning under opvågningen. Det er meget vigtigt, at de ikke bliver kolde, og at de hurtigt kommer i gang med at spise.

Når vi indlægger en kanin til bedøvelse, oplyser vi altid ejeren om, at de skal have noget mad med, som kaninen kender, noget hø, samt en madskål den kender. En kanin er et frygtsomt flugtdyr, og det er vigtigt at få den til at føle sig tryg. Hvis kaninen har en burmakker hjemme, kan det være en god idé at have den med på klinikken som selskab for den, der skal bedøves (den bedøvede vågner selv op og kommer først tilbage i bur med sin makker, når den er vågen igen).

Praktisk information om bedøvelsen

En kanin skal IKKE faste inden en bedøvelse. Den skal have adgang til mad og vand både før og efter bedøvelsen.

Kaniner er flugt- og byttedyr, og de vil derfor skjule svaghedstegn for ikke at tiltrække rovdyr. Derfor kan det være svært at se på deres adfærd, om de har ondt. Man ved, at det er meget vigtigt, at de er smertedækket godt. På dyreklinikken bliver din kanin smertedækket godt, og du får medicin med hjem til de første 3 dage efter operationen.

For at forebygge fordøjelsesproblemer er det vigtigt, at den kommer hurtigt i gang med at spise igen. Derfor er det godt at have noget mad med til den, som den kender. Hvis den ikke selv begynder at spise samme dag, anbefaler vi, at foderet gives med sprøjte. Det kan være opløste foderpiller, eller Oxbow Critical Care. Du får en lille pose Oxbow Critical Care med hjem, når din kanin har været i bedøvelse hos os.

Når dyret kommer hjem

  • Når du får kaninen hjem, skal du holde øje med, at den ikke bliver kold. Det må ikke føles koldt i rummet, og omgivelserne skal holdes varme. Dog skal du holde godt øje med, at den heller ikke blive for varm. Tjek, hvordan den har det ved at mærke på ører og poter. De skal være varme, men ikke for varme. Kaninen skal ikke halse, men trække vejret normalt. Er den vant til at gå ude i bur, bør den holdes inde i 1-2 dage, til den er kommet sig.

  • Når I er kommet hjem, skal du holde øje med, om din kanin spiser. Hvis den ikke gør, skal du kræse for den med dens yndlingsspise for at få den i gang med at spise. Vil den ikke have noget mad, skal du give den en blanding af Oxbow Crititcal Care. Der følger fodringsvejledning med. Vil den slet ikke spise i løbet af det første døgn, skal du kontakte os. Så vurderer vi, om den eventuelt skal have noget mere smertestillende.

  • Når du får din kanin hjem, giver vi dig en grundig gennemgang af, hvordan du skal give den smertestillende de næste dage. Det er vigtigt, at du giver den medicin, der er ordineret herfra.

  • Hvis din kanin er vant til at have en burmakker, er det en god ide at sætte dem sammen, når du kommer hjem. Det fordrer normaladfærd og hjælper med at øge dens velvære og appetit. Men du skal holde øje med dem det første døgn!

Syning og kontrol

Vi syer, så vidt det er muligt, dyret med tråde der ligger indvendigt. Disse tråde skal ikke fjernes og irriterer ikke huden så meget – fordi de ligger inde under huden. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at sy med tråde, der ligger i huden. Den eneste forskel er, at de skal fjernes efter 10 dage for ikke at irritere.

Vi tilbyder altid en kontrol af såret efter 10 dage, uanset om der er syet med udvendige eller indvendige tråde. Kaninen må ikke bide eller kradse i såret. I langt de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at give krave eller bodystocking på. Det er klart bedst at undgå, da det kan stresse dyret unødigt. I særlige tilfælde kan man give enten en krave eller bodystocking på.

Vi håber, at du har fået lidt ud af læsningen, og at du har mod på at lade din kanin bedøve. Vi passer godt på den her på dyrehospitalet og gør alt for, at det bliver et stressfrit og rart ophold for den.

Kontakt dyrehospitalet

Hvis du har spørgsmål til behandlinger, operationer, bedøvelse eller andet, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar ved telefonerne alle hverdage fra kl. 07.00-17.00 på tlf. 86 46 39 99. Vi glæder os til at hjælpe dig og dit kæledyr godt videre.